2013 m. lapkričio 8 d., penktadienis

2013 metų lapkričio mėnesio dzeniškasis taroskopas

AVINAS (kovo 21 – balandžio 20)
VII * Sąmoningumas
Iliuzijos skraistė, arba maja, neleidžianti jums patirti tikrovės tokios, kokia ji yra, po truputį sklaidosi, ją degina liepsna. Tai ne karšta aistros liepsna, tai vėsi sąmoningumo liepsna. Nykstant skraistei, atsiskleidžia vaikiškas ir labai trapus budos veidas.
Šis jumyse augantis budrumas nėra jokio sąmoningo veiksmo išdava, jums nereikia stengtis ar kovoti, kad tai vyktų. Jei anksčiau ir jautėtės taip, tarsi klaidžiotumėte tamsoje bandydamas kažką užčiuopti, dabar tas pojūtis nyksta. Nusiraminkite, atminkite, kad giliai viduje jūs esate tik liudytojas, amžinai tylintis, sąmoningas ir niekada nesikeičiantis. Jums atsiveria kanalas, vedantis iš veiksmo į liudijimo centrą. Jis padės atsiriboti ir tapti bešališku ir šis naujas sąmoningumas nuims nuo akių visa uždengiančią skraistę.
Protas niekada nebūna išmintingas – tik neprotas gali būti išmintingas. Tik neprotas gali sukelti perversmus – tikruosius perversmus, pasireiškiančius veiksmais.
Protas veda jus į sustingimo, abejingumo būseną. Praeities atsiminimų slegiami, apsiraizgę ateities vizijomis gyvenate minimaliai. Jūs negyvenate maksimaliai. Jūsų ugnis vos vos rusena. Tik paleidus mintis iš praeities pasitrauks surinktos dulkės ir pradės skaisčiai degti liepsna, tyra, permatoma, jauna ir gyva. Jūsų gyvenimas taps liepsna, ugnimi be dūmų. Tai ir yra sąmoningumas.

JAUTIS (balandžio 21 – gegužės 20)
Debesų 9 * Sielvartas
Šioje kortoje pavaizduotas Ananda, Gautamos Budos pusbrolis ir mokinys. Jis visą laką buvo šalia Budos, tarnavo jam keturiasdešimt dvejus metus. Kaip pasakoja legenda, kai Buda mirė, Ananda vis sėdėjo šalia ir raudojo. Kiti mokiniai pabarė jį už nesupratimą: juk Buda mirė visiškai realizavęs save, todėl reikėtų linksmintis. Tačiau Ananda paaiškino jiems: „Jūs neteisingai supratote mane. Aš raudu ne dėl jo, o dėl savęs, nes per visus šiuos šalia jo praleistus metus aš taip ir nesugebėjau to pasiekti“. Ananda visą naktį nesudėjo bluosto giliai medituodamas, išgyveno skausmą ir sielvartą. Sakoma, kad kitą rytą jis jau buvo prašvitęs.
Gilaus sielvarto laikotarpis gali tapti didžiulės transformacijos laikotarpiu. Tačiau norint, kad transformacija įvyktų, reikia eiti gilyn, iki pat skausmo šaknų, iki galo išgyventi sielvartą nekaltinant ir negailint savęs.
Šis skausmas, atminkite, ne tam, kad jūs liūdėtumėte. Būtent to žmonės ir nesupranta... Šis skausmas yra tam, kad taptumėte budresnis, nes žmonės tampa budrūs tik tada, kai strėlė pataiko jiems į širdį ir sužeidžia juos. Kitaip jie netaps budrūs. Kai gyvenimas lengvas, patogus, viskas einasi kaip sviestu patepta, kam kas rūpi? Ar tada kas galvoja apie budrumą? Mirus draugui, atsiranda galimybė. Kai jus palieka jūs moteris, tomis tamsiomis naktimis jūs jaučiatės vienišas. Jūs taip ją mylėjote, viską atidavėte jai, ir štai vieną dieną jos nėra. Ir būtent šie verkimo vienatvėje momentai, jei jūs juos išnaudosite, ir yra tos akimirkos, kai galite tapti sąmoningas. Strėlė žeidžia, pasinaudokite ja.
Šis skausmas ne tam, kad jūs liūdėtumėte, šis skausmas yra tam, kad taptumėte sąmoningas! Kai tapsite sąmoningas, liūdesys išnyks.

DVYNIAI (gegužės 21 – birželio 21)
Ugnies tūzas * Šaltinis
Kai kalbame apie „įsižeminimą“ bei centravimąsi, tai kalbame apie šaltinį. Pradėję bet kokį darbą susisiejame būtent su šaltiniu.
Visa tai primena, jog egzistuoja neišsemiami energijos rezervuarai ir mes galime juos pasiekti. Ir pasiekiame juos ne galvodami ar planuodami, o įsižemindami, tapdami centruoti ir tylūs. Tik taip galime turėti nuolatinį ryšį su šaltiniu. Jis yra kiekviename iš mūsų kaip asmeninė saulė, maitinanti ir teikianti mums gyvybę. Gryna, pulsuojanti, prieinama energija pasiruošusi teikti mums visa, ko reikia, ir pasiruošusi priimti mus atgal į namus, kai mums reikės poilsio.
Nesvarbu, ar dabar tik pradedate kažką naujo ir jums reikia įkvėpimo, ar ką tik pabaigėte kažką ir jums reikia poilsio, eikite prie šaltinio. Jis visada laukia jūsų ir norint jį pasiekti net nebūtina išeiti iš namų.
Dzen kviečia jus palikti galvą ir eiti į pagrindinį šaltinį... Tai nereiškia, jog dzen nesupranta apie energijos panaudojimą galvoje, bet jei visa energija kaupiasi tik galvoje, jums niekada nepavyks suvokti savo amžinybės...
Jūs niekada nepatirsite, ką reiškia būti vientisam su visuma.
Kai energija yra pačiame centre, pulsuojanti ir niekur, nei į galvą, nei į širdį, neinanti, bet būnanti pačiame šaltinyje, tai yra ten, iš kur širdis ir semia ją, iš kur galva ir pasiima ją, pulsuojanti pačiame šaltinyje – tai yra tikroji Zazen reikšmė.
Zazen reiškia buvimą pačiame šaltinyje, nejudėjimą, tuomet atsiranda milžiniška galia, energija transformuojasi į šviesą ir meilę, į didingą gyvenimą, į atjautą, į kūrybiškumą. Ji gali įgyti įvairiausias formas. Tačiau pirmiausiai reikia išmokti pasiekti šaltinį ir čia pasilikti. Ir tada šaltinis nuspręs, kur glūdi jūsų galimybės. Galite atsipalaiduoti šaltinyje, jis padės pasiekti tikrąsias jūsų galimybes.

VĖŽYS (birželio 22 – liepos 22)
Ugnies 5 * Totalumas
Šios aukštai skriejančios moterys atrodo žaismingos ir laisvos, nors tuo pat metu jos nepraranda budrumo ir yra visiškai priklausomos viena nuo kitos. Tokio trapecijos akrobatinio šokio metu niekas negali sau leisti atsipalaiduoti netgi akimirksniui. Ši totalinio buvimo tam tikru momentu kokybė ir yra pavaizduota kortoje.
Kartais manome, kad vienu metu turime atlikti keletą darbų, verčiamės per galvą stengdamiesi suspėti ir atlikti šį bei tą ten ir šen užuot susitelkę ir gerai atlikę vieną užduotį. Galbūt mums ta užduotis nuobodi, nes pamiršome, kad svarbu ne tai, ką darai, bet kaip tą darai. Išmokti būti totaliam dalyvaujant visame kame ir priimant tai, ką teikia mums gyvenimas, yra viena iš didžiausių dovanų, kokią tik galite sau padovanoti. Visiškas dėmesio sutelkimas į vieną žingsnį, visiškas energijos ir dėmesio skyrimas tam vienam žingsniui suteiks stebuklingai naujo gyvybingumo ir nepakartojamo kūrybiškumo viskam, kuo užsiimsite.
Kiekvieną akimirką yra galimybė būti totaliam. Kad ir ką darytumėte, pasinerkite į tai taip, kad jūsų proto nedrumstų jokios pašalinės mintys, nes jūs esate čia, esate pats buvimas. Ir gausite vis daugiau ir daugiau totalumo. Totalumo skonio pajutimas suteiks jums galimybę būti dar labiau totaliam.
Pabandykite atpažinti momentus, kai nesate totalus. Tai akimirkos, kurių po truputį reikia atsikratyti. Kai nesate totalus, kad ir kas vyktų jūsų galvoje –  galvotumėte, svarstytumėte, skaičiuotumėte, gudrautumėte –  paprasčiausiai nesate totalus ir tiek. Pamažu pamažu išmokite palikti tokias akimirkas. Tai paprasčiausiai senas netikęs įprotis. Įpročiai sunkiai išnyksta. Bet jie nyksta. Jei smarkiai pasistengsite, jie išnyks.

LIŪTAS (liepos 23 – rugpjūčio 23)
Vaivorykščių 6 * Kompromisas
Senovės Japonijoje karaliaus dvaro tarnai dažnai būdavo atrenkami iš smulkių nusikaltėlių, kurie vėliau būdavo iškastruojami. Gerai žinodami dvariškių gyvenimo subtilybes ir intrigas, jie turėjo nemažą įtaką politinio ir socialinio gyvenimo užkulisiuose.
Šioje kortoje pavaizduotos figūros primena mums apie dviprasmišką situaciją, kurioje galime atsidurti nusižengdami savo tiesai. Vienas dalykas yra prisiderinti prie kito, mėginti suprasti kito nuomonę, kuri skiriasi nuo jūsų nuomonės, ir mėginti suderinti skirtingus požiūrius. Ir visai kitas dalykas yra padlaižiauti ir nusižengti savo tiesai. Įsigilinę suprasime, kad dažniausiai siekiame kokios nors naudos sau – galbūt valdžios ar kitų pripažinimo. Jei tai jus masina, būkite atsargus: tokie kompromisai burnoje palieka kartoką skonį.
Nebūkite gudruolis, kitaip jūs liksite toks pats, jūs nesikeisite. Neišbaigtos meilės kelio technikos, neišbaigtos meditacijos kelio technikos jumyse tesukels sumaištį. Tai nepadės...
Jūsų ego neleidžia prašyti pagalbos, taigi ieškote kompromiso. Toks kompromisas yra dar pavojingesnis, jis sukels dar didesnę sumaištį, nes sumaištis gimdo sumaištį. Pabandykite suprasti, kodėl siekiate kompromiso. Anksčiau ar vėliau suprasite, jog kompromisas nepadės. Kompromisas gali būti kelias, nevedantis niekur, arba jis gali būti jūsų sumaišties slopinimas. Ji pasireikš vėliau. Niekada nieko neslopinkit, aiškiai vertinkite savo padėtį. Jei esate sutrikęs, atminkite, jog esate sutrikęs. Tai bus pirmas atviras ir aiškus dalykas: esate sutrikęs. Kelionę jau pradėjote.

MERGELĖ (rugpjūčio 24 – rugsėjo 23)
Vandens riteris * Pasitikėjimas
Atėjo momentas šokti iš aukštai be apsauginės virvės. Vandens riteris reikalauja iš mūsų absoliutaus pasitikėjimo be jokių išlygų ar slaptų apsauginių tinklų. Jei išdrįsime šokti į nežinią, pajusime nepaprastą pakylėjimą, net jeigu ši mintis ir mirtinai gąsdina mus. Ir tik visiškai pasitikėdami nustojame kurti įmantrius planus ar pasirengimus. Tuomet nesakome: „Gerai, tikiu, kad žinau, ką dabar daryti, todėl paruošiu daiktus, sukrausiu lagaminus ir pirmyn.“ Ne, mes paprasčiausiai šokame, visiškai negalvodami apie tai, kas bus po to.
Šuolis – tai jaudulys, kurį patiriame laisvai skrosdami dangaus erdves. Ši korta užsimena apie tai, kas mūsų laukia kitame gale – kažkas švelnaus, kviečiančio, skaniai rožinio, rožių žiedlapiai, sultingi... niam!
Nešvaistykite gyvenimo saugodami tai, kas vis tiek iš jūsų bus atimta. Pasitikėkite gyvenimu. Tik tada galėsite paleisti žinias, tik tada galėsite nustumti į šalį protą. Pasitikėjimas atveria kažką nepaprastai didelio. Tada šis gyvenimas – daugiau nebe paprastas gyvenimas, jis prisipildo Dievo, jis tampa kupinas. Kai širdis tyra, o sienos išnyksta, jūs susijungiate su amžinybe. Ir tada nebūna nusivylimų, nėra nieko, kas gali būti iš jūsų atimta. To, ką galima atimti, net neverta saugoti, o kokia prasmė jaudintis dėl to, ko neįmanoma prarasti? Jei to neįmanoma prarasti, tai nėra ir galimybės atimti. Tikrojo lobio prarasti neįmanoma.

SVARSTYKLĖS (rugsėjo 24 – spalio 23)
Ugnies 10 * Slopinimas
Šioje kortoje pavaizduota figūra yra tikrąja to žodžio prasme susipainiojusi ir supančiota. Jos vidinė šviesa vis dar tebesklinda, tačiau ji užgniaužė savo gyvybiškumą stengdamasi atitikti kitų lūkesčius ir reikalavimus. Ji iškeitė savo vidinę galią ir svajas į galimybę būti pripažintai tų pačių jėgų, kurios ir įkalino ją. Taip slopinti savo vidinę energiją yra labai pavojinga, aplinkui šią figūrą jau matome nemažai plyšių, ugnikalnis jau tuoj išsiverš.
Ši korta perspėja, kad norint išvengti sprogimo būtina surasti sureguliuojamąjį išėjimą. Svarbu surasti būdus įtampai ir stresui išlieti, kurie šiuo metu jumyse kaupiasi. Daužykite pagalvę, šokinėkite aukštyn, išeikite į laukus ir rėkite – darykite bet ką, kas tik išjudintų jūsų energiją ir leistų jai laisvai cirkuliuoti. Nelaukite katastrofos.
Sanskrito kalba tai vadinama alaya vigyan, namu, į kurio rūsį einama išmesti tai, ką norėtumėte daryti, bet negalite dėl visuomenės nuostatų, kultūros ir civilizacijos. Bet visa tai kaupiasi jumyse ir visa tai veikia jūsų veiksmus, jūsų gyvenimą, veikia ne tiesiogiai, bet vis dėlto veikia. Tiesiogiai tai negali veikti, nes jūs visa tai slepiate, laikote tai tamsoje, tačiau tai veikia jūsų elgesį iš tamsos. Tai labai pavojinga, pavojinga laikyti tuos draudimus savyje suvaržius.
Visiškai įmanoma, kad žmogus išprotėja, kai visi šie draudimai pasiekia viršūnę. Išprotėjimas – tai ne kas kita, o riba, kai daugiau nebegalite kontroliuoti visų užgniaužtų jumyse draudimų. Tačiau pamišimas yra priimtinas, o meditacija – ne, nors meditacija – tai vienintelis būdas tapti sveikam.

SKORPIONAS (spalio 24 – lapkričio 22)
Vandens 6 * Svajonė
Vieną nuostabų vakarą sutiksite savo sielos draugą, tas tobulas žmogus atitiks jūsų lūkesčius ir išpildys visas jūsų svajones. Tiesa? Netiesa! Šios rašytojų ir poetų taip mėgstamos ir puoselėjamos fantazijos šaknys glūdį prisiminimuose apie įsčias, kur jautėmės tokie saugūs, tokie vientisi su mūsų motinomis. Nieko nuostabaus, jog visą gyvenimą taip trokštame ten sugrįžti. Tiesą sakant, tai labai vaikiška svajonė. Ir keista, kad net susidūrę su tikrove taip atkakliai laikomės jos įsikabinę.
Niekas, ar tai būtų dabartinis jūsų draugas, ar išsvajotas ateities partneris, neprivalo ant lėkštelės patiekti jums laimės ir negalėtų, net jei ir labai to norėtų. Tikra meilė atsiranda ne iš būtinumo patenkinti savo poreikius kito žmogaus sąskaita, bet auginant savo pačių vidinį turtingumą ir brandą. Tada jumyse atsiranda tiek daug meilės, kurią galime atiduoti, kad savaime pritraukiame mylimuosius.
Ši frazė buvo kartojama nuo senovės laikų. Visi religingi žmonės ją kartojo: „Į šį pasaulį atėjome vieniši ir vieniši iš jo išeisime.“ Buvimas kartu yra tik iliuzija. Vien tą idėją apie buvimą kartu sužadina mūsų vienišumas, o vienišumas yra skausmingas. Mes norime vienišumą paskandinti santykiuose...
Štai kodėl taip įsitraukiame į meilę. Pamėginkite pamatyti esmę. Manote, kad įsimylėjote tą moterį ar vyrą, nes ji yra graži, nes jis yra gražus. Netiesa. Tiesa visai kitokia: įsimylėjote, nes nesugebate būti vienas. Jūs vos nepargriuvote. Jūs bandėte vienaip ar kitaip išvengti savęs. O yra žmonių, kurie neįsimyli moterų ar vyrų, jie įsimyli pinigus. Jie pradeda siekti pinigų ar valdžios, jie tampa politikais. Tai tas pats mėginimas išvengti vienatvės. Stebėkite žmogų, stebėkite save, jūs nustebsite – visi jūsų veiksmai turi tas pačias ištakas. Esmė ta, kad jūs bijote vienatvės. Visa kita yra tik teisinimasis. Tiesa ta, kad jaučiatės labai vieniši.

ŠAULYS (lapkričio 23 – gruodžio 22)
XIII * Transformacija
Šios kortos centre pavaizduota figūra sėdi ant beribės tuštumos gėlės ir rankose laiko transformacijos simbolius: kardą, kertantį iliuzijos skraistę, gyvatę, kuri nusimesdama odą atjaunėja, sutraukytą apribojimų grandinę bei ribas peržengusių dvilypumų, in ir jang, simbolį. Viena šios figūros ranka ramiai ilsisi ant jos kelio, atvira ir pasiruošusi priimti. Kita ranka siekia paliesti miegančio veido lūpas, ji simbolizuoja tylą, įmanomą tik esant ramybės būsenai.
Tai yra visiško paleidimo metas. Leiskite skausmui, liūdesiui, slogučiui ar sunkumams tiesiog būti, priimkite tai kaip faktą, jis tiesiog yra. Tai panašu į Gautamos Budos patirtį, kai po ilgų ieškojimų metų jis suprato, kad daugiau nieko negalės suprasti ar padaryti. Būtent tą naktį jis prašvito. Transformacija, kaip ir mirtis, įvyksta savaime, reikiamu metu. Ir kaip mirtis ji perkelia jus iš vienos dimensijos į kitą.
Dzen meistras nėra paprasčiausiai mokytojas. Visose religijose egzistuoja tik mokytojai. Jie jums aiškina reiškinius, apie kuriuos jūs nieko nežinote ar nesuprantate. Jie liepia tikėti, nes neįmanoma tų potyrių perkelti į objektyvią realybę. Net patys mokytojai nėra jų patyrę – jie paprasčiausiai tiki tuo, ką sako, ir perduoda savo tikėjimą kitiems. Dzen pasaulis – tai ne tikinčiųjų pasaulis. Tai ne tikintiesiems; jis skirtas toms sieloms, kurios išdrįso nusimesti bet kokius tikėjimus, netikėjimus, abejones, priežastis, mintis ir paprasčiausiai įžengti į tyrą egzistenciją, kurioje nėra jokių ribų.
Tai sukelia galingą transformaciją. Be to, kol kiti filosofuoja, dzen gilinasi į metamorfozes ir transformacijas. Tai tikroji alchemija: paprastą metalą ji paverčia auksu. Tačiau jos kalba turi būti suprantama, suvokiama ne ribotu ir viską pasveriančiu protu, bet mylinčia širdimi. Galbūt tik klausantis, net nesvarstant, tiesa tai ar ne. Ir staiga ateina akimirka, kai pamatote tai, ko nematėte visą gyvenimą. Staiga pajuntate tai, apie ką Gautama Buda sakė: „Jums atsiveria aštuoniasdešimt keturi tūkstančiai durų“.

OŽIARAGIS (gruodžio 23 – sausio 20)
Debesų 7 * Politika
Ar atpažįstate šį žmogų? Netgi pačių nekalčiausių ir nuoširdžiausių žmonių mintyse kartais slapstosi politikas. Tiesą sakant, protas ir yra politiškas. Jo tokia prigimtis: planuoti, kurti strategijas, manipuliuoti situacijomis ir žmonėmis ir taip priversti juos šokti pagal jo dūdelę. Šioje kortoje protą simbolizuoja aštrialiežuvė gražbylė gyvatė, apsidangsčiusi debesimis. Bet svarbiausia yra suprasti, jog abu veidai, pavaizduoti kortoje, yra netikri. Saldus, nekaltas „patikėk manimi“ veidelis yra tik kaukė, o piktasis, pagiežingas „aš padarysiu taip, kaip man reikia“ veidas yra taip pat tik kaukė. Politikai neturi tikrų veidų. Visas žaidimas yra tik melas.
Atidžiai pažvelkite į save, pažiūrėkite, ar jūs taip pat žaidžiate šį žaidimą. Tai, ką pamatysite, gali būti skausminga, bet skaudės dar labiau, jei tęsite šį žaidimą. Tai niekam nieko gero neatneš, o mažiausiai – jums. Kad ir ką pasiektumėte tokiu būdu, galų gale tai vis vien pavirs dulkėmis.
Bet kuris sugebantis apsimetinėti, veidmainiauti, taps jūsų politikos vadovu, taps jūsų religijos dvasininku. Visa, ko jam reikia, yra veidmainystė, visa, ko jam reikia, yra klastingumas ir visa, ko jam reikia yra fasadas, už kurio galima būtų pasislėpti. Jūsų politikai gyvena dvigubus gyvenimus, jūsų dvasininkai gyvena dvigubus gyvenimus – vieną už paradinių durų, kitą – už užpakalinių durų. Gyvenimas už užpakalinių durų yra tikrasis jų gyvenimas, o visos tos paradinių durų šypsenėlės – tai apsimetinėjimas, tie nekaltai atrodantys veideliai yra ištreniruoti.
Jei norite pamatyti politiko realybę, turite įeiti pro užpakalines duris. Čia jis nuogas, toks, koks yra, taip pat ir dvasininkas. Šie du apgavikų tipai vadovauja žmonijai. Nes jie jau seniai suprato, kad norint valdyti žmones, reikia paversti juos silpnomis būtybėmis, priversti juos jaustis kaltus, menkinti juos. Atimti iš jų orumą, atimti visą jų šlovę, žeminti juos. Ir jiems pavyko rasti tokius subtilius pažeminimo būdus, kuriuos labai sunku pastebėti; jie priverčia jus žeminti save patį, žlugdyti save. Jie tarsi išmokė jus lėtai žudytis.

VANDENIS (sausio 21 – vasario 19)
Ugnies 8 * Keliavimas
Mažutis vos įžvelgiamas keliautojas eina šiuo gražiu gamtovaizdžiu nusidriekusiu taku ir nesivargina kelti sau kokių tikslų. Jis ar ji žino, kad kelione ir yra tikslas, keliavimas ir yra šventoji vieta. Kiekvienas žingsnis yra svarbus.
Ši korta parodo judėjimo laikotarpį ir pokyčius. Tai gali būti fizinis vietos pakeitimas, taip pat gali būti ir vidinis persikėlimas iš vienos būsenos į kitą. Kad ir kas būtų, ši korta žada, kad kelionė bus lengva ir atneš nuotykio ir augimo pojūti, tik nereikia kovoti ar per daug planuoti. Korta „Keliavimas“ primena mums, kad reikia priimti nauja taip, kaip tai darome keliaudami po naujas dar nepažįstamas šalis ir priimame kultūras ir papročius, prie kurių nesame pratę. Toks atvirumo i priėmimo požiūris į gyvenimą padeda jame atsirasti naujiems draugams ir potyriams.
Gyvenimas tęsiasi nuolatos. Jis neturi galutinio tikslo. Viso labo tik pati kelionė ir yra gyvenimas, kai nesiekiama jokio tikslo, jokio taško – paprasčiausiai šokama ir keliaujama, džiaugsmingai judama ir negalvojama apie jokį tikslą. Ką darysite pasiekęs tikslą? Niekas to neklausia, visi tik stengiasi turėti tikslą. O prasmė...
Ir jei jūs tikrai pasieksite gyvenimo tikslą, kas bus tada? Tada pasijusite nejaukiai. Nėra kur eiti... jau pasiekėte galutinį tikslą, o kelionės metu praradote viską. Turėjote prarasti viską. Taigi stovėdamas nuogas pasiekęs galutinį tašką dairysitės kaip idiotas: kokia viso to prasmė? Taip stengėtės, taip skubėjote, taip nerimavote, ir štai rezultatas.

ŽUVYS (vasario 20 – kovo 20)
V * Ne-Būtis
Būsena, lyg būtumėte įstrigęs, gali klaidinti. Nėra už ko laikytis, nėra krypties, neaišku, kas laukia ateityje, net menkiausios užuominos, kur pasukti. Tokia tyro potencialo prisotinta būsena egzistavo prieš visatos sukūrimą. Visa, ką galite padaryti, tai atsipalaiduoti nebūtyje... pasinerkite į tylą tarp žodžių... stebėkite momentą tarp įkvėpimo ir iškvėpimo. Branginkite kiekvieną šio tuščio nebuvimo akimirką. Gimsta kažkas šventa.
Buda pasirinko vieną iš labai galingų žodžių – shunyata. Lietuviškas žodis, lietuviškas atitikmuo „nebūtis“ neskamba taip gražiai. Štai kodėl norėčiau jį tarti „ne-būtis“ – nes tai nėra tik niekas, tai viskas. Jis kupinas galimybių. Jis galingas, absoliučiai galingas. Jis dar nepasireiškė, bet jame telpa viskas. Pradžioje slypi prigimtis, pabaigoje – prigimtis, tad kodėl per vidurį mes kuriame tokią sumaištį? Kodėl kelionės viduryje taip rūpinamės, jaudinamės, nerimaujame ir kuriame tokią neviltį?
Kelias iš nebūties į nebūtį yra ištisa kelionė.