2013 m. rugpjūčio 28 d., trečiadienis

2013 metų rugsėjo mėnesio dzeniškasis taroskopas



AVINAS (kovo 21 – balandžio 20)
Ugnies pažas * ŽAISMINGUMAS
Gyvenimas retai būna toks rimtas, kaip mes manome. Ir tik pripažinus šį faktą, gyvenimas pateks mums vis daugiau žaismingų situacijų. Šioje kortoje pavaizduota moteris džiaugiasi ir mėgaujasi jau vien tuo, kad yra gyva. Ji tarsi drugelis, išsiveržęs iš lėliukės į daug žadančią dienos šviesą. Ji primena mums vaikystę, kai pajūryje rinkome kriaukles ir statėme smėlio pilis, visiškai nesijaudindami dėl to, kad jūros banga jas greitai nuplaus. Ji suvokia, kad gyvenimas – tai žaidimas, ir šiuo metu ji atlieka klouno vaidmenį, nesivaržydama ir neapsimetinėdama.
Kai ugnies pažas įžengia į jūsų gyvenimą – tai ženklas, kad esate pasirengę naujovėms. Horizonte pasirodė kažkas nuostabaus ir jūs turite pakankamai nekalto žaismingumo ir aiškumo priimti tai ištiestomis rankomis.
Akimirką, kai tik pradedate priimti gyvenimą nerimtai ir žaismingai, visi jūsų širdyje esantys sunkumai išnyksta. Išnyksta visos mirties, gyvenimo, meilės baimės – viskas dingsta. Jūs palengvėjate, tampate beveik besvoris. Tapę besvoriai galite kilti į atvirą dangų.
Didžiausias dzen įnašas – suteikti rimtam žmogui alternatyvą.
Rimtas žmogus sukūrė pasaulį, rimtas žmogus sukūrė visas religijas. Jis sukūrė visas filosofijas, visas kultūras, visas morales, visa, kas jus supa, yra rimto žmogaus kūryba.
Dzen išeina iš rimtojo pasaulio ribų. Jis sukūrė savo paties pasaulį – labai žaismingą, kupiną juoko, kur net didieji mokytojai elgiasi kaip vaikai.

JAUTIS (balandžio 21 – gegužės 20)
Vaivorykščių karalienė * ŽYDĖJIMAS
Vaivorykščių karalienė – tarsi pasakiškas augalas, pasiekęs savo žydėjimo ir spalvingumo viršūnę. Ji labai seksuali, labai gyva, kupina galimybių. Jos pirštai juda pagal meilės muzikos taktą, ant jos kaklo zodiako ženklų vėrinys sunertas taip, kad Veneros ženklas yra ties jos širdimi. Apdaro rankovėse ji slepia gausybę sėklų, kurios išsisklaidys pavėjui ir skleis savo daigus, kur tik galės. Karalienei nesvarbu, kur šios sėklos pasklis: ar derlingoje dirvoje, ar ant akmenų – ji paprasčiausiai skleidžia jas džiaugdamasi gyvenimu ir meile. Iš viršaus ant jos krinta žiedai, kurie harmoningai dera su jos pačios žydėjimu, o po žiedu, ant kurio ji sėdi, žaismingai teka jausmų upės.
Galbūt dabar jaučiatės tarsi žiedų sodas, iš visų pusių gaunantis palaimą. Sveikinkite bites, pakvieskite paukščius išgerti jūsų nektaro. Skleiskite savo džiaugsmą aplinkui, dalykitės juo su kitais.
Dzen nori, kad gyventumėte, patirtumėte gausą, gyventumėte totaliai, intensyviai, ne minimaliai, kaip to nori krikščionybė, o maksimaliai, visa ko pertekliuje. Jūsų gyvenimas turi pasiekti kitus. Jūsų laimė, džiaugsmas, jūsų ekstazė neturi būti suvaržyta jumyse kaip sėkla. Ji turi išsiskleisti kaip žiedas ir visur aplinkui paskleisti nuostabų aromatą – ir ne tik draugams, bet ir nepažįstamiems.
Tai tikra atjauta, tai tikroji meilė: dalijimasis prašvitimu, dalijimasis šokiu, gimstančiu anapus.

DVYNIAI (gegužės 22 – birželio 21)
Debesų 6 * NAŠTA
Nešiodamiesi begalę „turėtume“ ir „neturėtume“, kuriuos užkrauna mums kiti, tampame panašūs į šį apdriskusį žmogų, mėginantį užkopti į kalną. „Greičiau, stenkis, pasiek viršūnę!“ - be perstojo ragina jam ant pečių sėdintis kvailas tironas, kurį karūnuoja valdingas gaidys.
Jei šiuo metu gyvenimas jums tik grumtynės, besitęsiančios nuo pat lopšio iki kapo, ko gero, atėjo laikas pasipurtyti ir pajusti, ką reiškia žygiuoti be šių personažų, sėdinčių jums ant kupros. Jūs turite savo kalnus, į kuriuos norite kopti, savo svajones, kurių išsipildymo trokštate ir kurios neišsipildys, kol nenusimesite visų tų lūkesčių, kuriuos prisirinkote iš kitų, bet manote, kad jie jūsų. Galbūt visa tai tik jūsų mintyse, bet tai nereiškia, jog tai jūsų neslegia. Atėjo laikas palengvėti ir nusimesti naštą.
Tikras žmogaus gyvenimas priklauso nuo to, kaip jam pasiseka nusimesti melą, kurį jam užkrauna kiti. Nusimetęs apdarus, nuogas, natūralus, jis yra tas, kas yra. Tai buvimo, o ne tapimo klausimas. Melas negali virsti tiesa, asmenybė negali virsti jūsų siela. Neįmanoma neesminio paversti esminiu. Neesminis taip ir lieka neesminiu, o esminis lieka esminiu, jie negali keisti vienas kito. O tiesos siekimas yra ne kas kita kaip susipainiojimas. Tiesa yra nepasiekiama. Jos negalima pasiekti, ji paprasčiausiai yra, tik reikia atsikratyti melo.
Visi tikslai ir viršūnės, idealai ir ideologijos, religijos, tobulėjimo ir gerėjimo sistemos yra melas. Būkite atsargūs su jomis. Pripažinkite tą faktą, kad tai, kas esate, esate melas, sukurtas ir kitų manipuliuojamas. Tiesos siekimas yra atidėliojimas, nukrypimas. Tai būdas paslėpti melą. Pamatykite melą, pažvelkite giliai į savo asmenybės melą. Pamatyti melą, vadinasi, nustoti melavus. Nustoti meluoti, vadinasi, nustoti ieškoti tiesos, nes tai daryti nėra jokio reikalo. Tą akimirką, kai dingsta melas, tiesa pasirodo visu savo grožiu ir šviesa. Pamačius melą, jis išnyksta, o visa, kas lieka, yra tiesa.

VĖŽYS (birželio 22 – liepos 22)
Vaivorykščių 7 * KANTRYBĖ
Kartais nelieka nieko kito, kaip tik laukti. Sėkla pasėta, kūdikis įsčiose vystosi, kriauklė kaupia smėlį ir augina perlą. Ši korta primena, kad dabar reikia tik laukti, būti budriam ir kantriam. Kortoje pavaizduota moteris yra būtent tokios būsenos. Ji rami ir patenkinta, jos veide nematyti jokio nerimo, ji paprasčiausiai laukia. Nesvarbu, kokia mėnulio fazė, ji kantriai laukia, ji gyvena tuo pačiu ritmu kaip ir mėnulis, beveik susilieja su juo. Ji supranta, kad dabar reikia būti pasyviai, leisti gamtai tekėti sava vaga. Tačiau ši moteris nėra apsnūdusi, jai ne tas pats, kas vyksta: ji žino, kad dabar laikas pasiruošti kažkam labai reikšmingam. Tai paslapties kupinas laikotarpis, kaip valandos prieš aušrą. Tai laikotarpis, kai vienintelis teisingas dalykas yra laukimas.
Mes pamiršome, kaip reikia laukti: tai beveik apleista erdvė. O tai yra mūsų didžiausia vertybė – mokėti laukti reikiamo momento. Visa egzistencija laukia reikiamo momento. Net medžiai moka jį atpažinti. Jie žino, kada megzti žiedus, kada mesti lapus ir stovėti nuogam po dangaus skliautais. Net būdami nuogi jie išlieka gražūs, kupini pasitikėjimo jie laukia naujų lapų, žinodami, kad senų nebėra, žinodami, kad tuoj pasirodys nauji, ir nauji lapai pradės augti. Mes pamiršome, kaip laukti, norime visko greitai. Tai didelis žmonijos praradimas...
Tyloje ir laukime jumyse kažkas auga – jūsų autentiška esybė. Ir vieną gražią dieną ji prasiskleidžia ir tampa liepsna, jūsų asmenybė subyra; esate naujas žmogus. Ir šis naujas žmogus žino, kaip viskas vyksta, šis naujas žmogus žino gyvenimo amžinybės syvus.

LIŪTAS (liepos 23 – rugpjūčio 23)
Vaivorykščių karalius * GAUSA
Šis dionisiško tipo žmogus yra tikras visuminio žmogaus, Zorbos ir Budos, paveikslas, žmogaus, geriančio vyną, šokančio paplūdimyje, dainuojančio lietuje ir tuo pat metu besimėgaujančio giliu supratimu ir turinčio tik išminčiams būdingą nuovoką, paveikslas. Vienoje rankoje jis laiko lotoso žiedą, moteriškumo ženklą, jis rodo savąjį moteriškumo pradą, taip išreikšdamas savo pagarbą jam. Jo apnuoginta krūtinė (atvira širdis) ir atpalaiduotas pilvas rodo, kad būdamas vyras jis jaučiasi labai patogiai ir yra visiškai patenkintas savimi. Vaivorykščių karalius apjungia visus keturis elementus: žemę, vandenį, ugnį ir dangų, o jis pats patogiai įsitaisęs ant gyvenimo išminties knygos.
Jei esate moteris, vaivorykščių karalius palaiko jūsų pačios vyriškąją energiją, susijungimą su jūsų vidiniu sielos draugu. Vyrui ši korta parodo, kad atėjo laikas sulaužyti tradicinius vyriškumo stereotipus ir įsileisti visuminio žmogaus šviesą.
Rytuose žmonės pasmerkė kūną, neskiria pakankamai dėmesio materialiems dalykams, vadina juos iliuziniais, maja – iš tikrųjų neegzistuojančiais, tik atrodančiais, jog jie yra; ten teigiama, jog materija – tai tas pats, kas sapnas. Jie nepripažįsta pasaulietiško gyvenimo, štai kodėl Rytai iki šiol gyvena skurde, yra paskendę ligose ir kenčia nuo bado. Pusė žmonijos pripažįsta vidinį, dvasinį pasaulį, bet neigia išorinį. Kita žmonijos pusė pripažįsta išorinį pasaulį, bet neigia vidinį. Abu šie pasauliai yra tik pusiniai, o nė vienas žmogus, turėdamas tik pusę ko, negali būti patenkintas. Jis turi būti visuminis: būti turtingas kūnu, turtingas mokslu, turtingas meditacija, turtingas sąmone. Manau, kad tik visuminis žmogus yra šventas.
Noriu, kad Zorba ir Buda susitiktų. Vien tik Zorba yra tuščiaviduris. Jo šokis neturi amžinos vertės, tai tik trumpalaikis malonumas. Greitai jis pails. Tik pasiekę nesibaigiantį iš kosmoso trykštantį šaltinį, tik susilieję su egzistencija, tapsite visuminiu žmogumi. Visuminis žmogus – mano įnašas žmonijai.

MERGELĖ (rugpjūčio 24 – rugsėjo 23)
Vaivorykščių 6 * KOMPROMISAS
Senovės Japonijoje karaliaus dvaro tarnai dažnai būdavo atrenkami iš smulkių nusikaltėlių, kurie vėliau būdavo iškastruojami. Gerai žinodami dvariškių gyvenimo subtilybes ir intrigas, jie turėjo nemažą įtaką politinio ir socialinio gyvenimo užkulisiuose.
Šioje kortoje pavaizduotos figūros primena mums apie dviprasmišką situaciją, kurioje galime atsidurti nusižengdami savo tiesai. Vienas dalykas yra prisiderinti prie kito, mėginti suprasti kito nuomonę, kuri skiriasi nuo jūsų nuomonės, ir mėginti suderinti skirtingus požiūrius. Ir visai kitas dalykas yra padlaižiauti ir nusižengti savo tiesai. Įsigilinę suprasime, kad dažniausiai siekiame kokios nors naudos sau – galbūt valdžios ar kitų pripažinimo. Jei tai jus masina, būkite atsargus: tokie kompromisai burnoje palieka kartoką skonį.
Nebūkite gudruolis, kitaip jūs liksite toks pats, jūs nesikeisite. Neišbaigtos meilės kelio technikos, neišbaigtos meditacijos kelio technikos jumyse tesukels sumaištį. Tai nepadės...
Jūsų ego neleidžia prašyti pagalbos, taigi ieškote kompromiso. Toks kompromisas yra dar pavojingesnis, jis sukels dar didesnę sumaištį, nes sumaištis gimdo sumaištį. Pabandykite suprasti, kodėl siekiate kompromiso. Anksčiau ar vėliau suprasite, jog kompromisas nepadės. Kompromisas gali būti kelias, nevedantis niekur, arba jis gali būti jūsų sumaišties slopinimas. Ji pasireikš vėliau. Niekada nieko neslopinkit, aiškiai vertinkite savo padėtį. Jei esate sutrikęs, atminkite, jog esate sutrikęs. Tai bus pirmas atviras ir aiškus dalykas: esate sutrikęs. Kelionę jau pradėjote.

SVARSTYKLĖS (rugsėjo 24 – spalio 23)
VII * SĄMONINGUMAS
Iliuzijos skraistė, arba maja, neleidžianti jums patirti tikrovės tokios, kokia ji yra, po truputį sklaidosi, ją degina liepsna. Tai ne karšta aistros liepsna, tai vėsi sąmoningumo liepsna. Nykstant skraistei, atsiskleidžia vaikiškas ir labai trapus budos veidas.
Šis jumyse augantis budrumas nėra jokio sąmoningo veiksmo išdava, jums nereikia stengtis ar kovoti, kad tai vyktų. Jei anksčiau ir jautėtės taip, tarsi klaidžiotumėte tamsoje bandydamas kažką užčiuopti, dabar tas pojūtis nyksta. Nusiraminkite, atminkite, kad giliai viduje jūs esate tik liudytojas, amžinai tylintis, sąmoningas ir niekada nesikeičiantis. Jums atsiveria kanalas, vedantis iš veiksmo į liudijimo centrą. Jis padės atsiriboti ir tapti bešališku ir šis naujas sąmoningumas nuims nuo akių visa uždengiančią skraistę.
Protas niekada nebūna išmintingas – tik neprotas gali būti išmintingas. Tik neprotas gali sukelti perversmus – tikruosius perversmus, pasireiškiančius veiksmais.
Protas veda jus į sustingimo, abejingumo būseną. Praeities atsiminimų slegiami, apsiraizgę ateities vizijomis gyvenate minimaliai. Jūs negyvenate maksimaliai. Jūsų ugnis vos vos rusena. Tik paleidus mintis iš praeities pasitrauks surinktos dulkės ir pradės skaisčiai degti liepsna, tyra, permatoma, jauna ir gyva. Jūsų gyvenimas taps liepsna, ugnimi be dūmų. Tai ir yra sąmoningumas.

SKORPIONAS (spalio 24 – lapkričio 22)
Ugnies 4 * DALYVAVIMAS
Kiekviena šioje mandaloje pavaizduota figūra laiko atvertusi kairįjį delną kaip priėmimo ženklą ir dešinįjį, kaip davimo ženklą, laiko nuleidusi. Bendras ratas sukuria nežmoniškai stiprų energinį lauką, kuris įgauna dvigubo dorje, tibetietiško perkūnijos simbolio, formą. Ši mandala pasižymi tokiomis pačiomis savybėmis kaip ir aplink budą susiformavęs energijos laukas, kuriame kiekvieno to rato dalyvio indėlis į vientisos ir gyvos visumos sukūrimą yra unikalus. Tai tarsi žiedas, kurio visuma yra žymiai gražesnė už jo atskiras dalis, nors tuo pat metu pabrėžiamas kiekvienos atskiros dalies grožis.
Dabar jums suteikta galimybė kartu su kitais bendromis jėgomis kurti kažką didesnio ir gražesnio nei bet kuris iš jūsų galėtų sukurti pavieniui. Jūsų dalyvavimas ne tik teiks jums peno, bet ir leis įnešti kažką nuostabaus į visumos kūrimo procesą.
Ar kada esate stebėjęs nakties pasitraukimą? Tik labai nedaug žmonių pastebi kasdienius reiškinius. Ar kada esate stebėjęs vaiko atėjimą? Vidurnaktį ir jo giesmę? Saulėtekį ir jo grožį? Mes elgiamės tarsi būtume akli. Gyvendami nepakartojamo grožio pasaulyje murkdomės savų nelaimių liūnuose. Juk ir jūs turbūt priešinotės, kai kas nors bandė jus iš ten ištraukti. Nenorite būti ištrauktas iš savo bėdų liūno, iš savo kančių. Bet juk aplinkui jus tiek daug džiaugsmo, tereikia jį pamatyti ir tapti jo dalyviu, o ne stebėtoju.
Filosofija – tai spėliojimas, dzen – dalyvavimas. Dalyvaukite nakties pasitraukime, dalyvaukite vakaro atėjime, būkite žvaigždėse ir debesyse; tegul dalyvavimas tampa jūsų gyvenimo būdu ir visa jūsų būtis tampa nepakartojamu džiaugsmu, ekstaze... Apie geresnį pasaulį jums net neteko svajoti.

ŠAULYS (lapkričio 23 – gruodžio 22)
Vandens riteris * PASITIKĖJIMAS
Atėjo momentas šokti iš aukštai be apsauginės virvės. Vandens riteris reikalauja iš mūsų absoliutaus pasitikėjimo be jokių išlygų ar slaptų apsauginių tinklų. Jei išdrįsime šokti į nežinią, pajusime nepaprastą pakylėjimą, net jeigu ši mintis ir mirtinai gąsdina mus. Ir tik visiškai pasitikėdami nustojame kurti įmantrius planus ar pasirengimus. Tuomet nesakome: „Gerai, tikiu, kad žinau, ką dabar daryti, todėl paruošiu daiktus, sukrausiu lagaminus ir pirmyn.“ Ne, mes paprasčiausiai šokame, visiškai negalvodami apie tai, kas bus po to.
Šuolis – tai jaudulys, kurį patiriame laisvai skrosdami dangaus erdves. Ši korta užsimena apie tai, kas mūsų laukia kitame gale – kažkas švelnaus, kviečiančio, skaniai rožinio, rožių žiedlapiai, sultingi... niam!
Nešvaistykite gyvenimo saugodami tai, kas vis tiek iš jūsų bus atimta. Pasitikėkite gyvenimu. Tik tada galėsite paleisti žinias, tik tada galėsite nustumti į šalį protą. Pasitikėjimas atveria kažką nepaprastai didelio. Tada šis gyvenimas – daugiau nebe paprastas gyvenimas, jis prisipildo Dievo, jis tampa kupinas. Kai širdis tyra, o sienos išnyksta, jūs susijungiate su amžinybe. Ir tada nebūna nusivylimų, nėra nieko, kas gali būti iš jūsų atimta. To, ką galima atimti, net neverta saugoti, o kokia prasmė jaudintis dėl to, ko neįmanoma prarasti? Jei to neįmanoma prarasti, tai nėra ir galimybės atimti. Tikrojo lobio prarasti neįmanoma.

OŽIARAGIS (gruodžio 23 – sausio 20)
Vaivorykščių 5 * ATSTUMTASIS
Mažas vaikelis stovi kitoje vartų pusėje ir žiūri pro juos. Jis toks mažutis ir taip įsitikinęs, kad pro vartus nepraeis, jog net nepastebi, kad spyna ant vartų nėra užrakinta; visa, ką jam reikia padaryti - atsklęsti ją.
Kiekvieną kartą, kai jaučiamės palikti, atstumti, mus apima panašus bejėgiškumo jausmas, pasijaučiame silpni it tas vaikelis. Nieko nuostabaus, nes šis jausmas įaugęs į mus nuo pat ankstyvos vaikystės. Problema yra ta, jog šis giliai įsišaknijęs jausmas tarsi magnetofono juostelė vis groja ir groja mūsų gyvenime. Dabar turite galimybę tą juostą sustabdyti, liautis kankinus save mintimis apie tai, kad nesate pakankamai geras ir todėl negalite būti priimtas į žaidimą. Suraskite šio jausmo šaknis praeityje, paleiskite įsisenėjusį skaudulį. Ir jūs aiškiai pamatysite, kad vartus galima atidaryti ir tada įvyks tai, ko jūs taip troškote: pateksite į vidų.
Taigi jaučiatės, kad esate atstumtasis. Gerai. Tai yra pereinamasis laikotarpis. Būkite budrus, neleiskite skausmui ir liūdesiui jus užvaldyti. Dabar, kai Dievo daugiau nebėra, kas jus paguos? Jums nereikia paguodos. Žmonija jau subrendo. Būkite vyras, būkite moteris, atsistokite tvirtai ant kojų...
Vienintelis būdas susijungti su egzistencija - ėjimas į vidų, nes ten, centre jūs vis dar susijungę. Jūsų fizinis ryšys su motina buvo nutrauktas. To nutrūkimo jums reikėjo, kad taptumėte individu, tokiu, kokiu jums ir reikia tapti. Tačiau jūsų ryšys su visata nebuvo nutrauktas. Jūsų ryšys su visata yra jūsų sąmonėje. Jūs to nematote, todėl turite eiti gilyn sąmoningai, liudijant, stebint, tik taip atrasite ryšį. Buda yra ryšys!

VANDENIS (sausio 21 – vasario 19)
Debesų karalienė * MORALĖ
Moralė suvarė visus gyvenimo syvus ir energiją į siaurą proto užtvarą. Ji negali ten laisvai judėti, taigi ji tapo sena nukaršėle. Jos elgesys ir manieros yra nepriekaištingos, formalios ir griežtos, ir visur ji mato tik baltą ir juodą, kaip ir jos dėvimo papuošalo, spalvas,
Debesų karalienė tūno mumyse, visuose, kuriems buvo skiepijamas supratimas apie bloga ir gera, nuodėmes ir vertybes, apie tai, kas galima ir negalima, moralu ir amoralu. Labai svarbu nepamiršti, kad visi šie vertinimai protu yra viso labo mūsų sąlygotumų rezultatas. Ir nesvarbu, ar mūsų nuostatos yra susijusios su mumis ar su kitais, jos neleidžia pajusti viduje slypinčio grožio ir dieviškumo. Tiktai ištrūkę iš rėmų galėsime pajusti tikrąją širdį ir pamatyti pasaulį tokį, koks jis yra iš tiesų.
Bodhidharma... toli pralenkia moralistus, puritonus, vadinamuosius gerus žmones, geradarius. Jis atrado ryšį su keriniu problemos akmeniu.
Tol, kol nepasieksite sąmoningumo, visa jūsų moralė, visa jūsų kultūra tėra tik skraistė, kuri gali būti lengvai nuplėšta. Ir tik iš sąmoningumo, o ne iš tam tikro auklėjimo kilusi moralė yra visiškai kitokia. Tada į kiekvieną situaciją reaguojate sąmoningai. Ir ką bedarytumėte, viskas bus gerai. Sąmoningumas negali daryti nieko, kas yra blogai. Tai ir yra pagrindinis sąmoningumo grožis: visa, kas iš jo kyla, yra gražu, yra teisinga ir tam nereikia jokių pastangų ar specialaus pasiruošimo. Taigi pradėkite ne lapus genėti ar šakas kapoti, pradėkite kirsti šaknis. O norint pasiekti šaknis tėra tik vienintelis kelias: budrumas, sąmoningumas ir suvokimas.

ŽUVYS (vasario 20 – kovo 20)
X * POKYČIAI
Šioje kortoje pavaizduotas didžiulis ratas, simbolizuojantis laiką, lemtį, karmą. Galaktikos sukasi aplink šį nuolatos judantį rutulį, išilgai jo pavaizduoti dvylika zodiako ženklų. Apskritimo viduje išdėstytos aštuonios I Ching diagramos, o dar arčiau centro – keturios kryptys, apšviestos žaibo skleidžiamos energijos. Nuolatos besisukančio trikampio viršūnė šiuo metu nukreipta į viršų, į dieviškumą, o pačiame rato centre pavaizduotas kinų in ir jang, vyriškojo ir moteriškojo, kūrybiškojo ir imliojo pradų simbolis.
Dažnai sakoma, kad vienintelis nekintantis dalykas yra pats pokytis. Gyvenimas nuolat kinta, evoliucionuoja, miršta ir vėl atgimsta. Visos priešybės dalyvauja šiame milžiniškame gyvenimo rate. Jei įsikabinsite į rato briauną, jums apsisuks galva. Judėkite link ciklono centro, atsipalaiduokite, supraskite, tai irgi praeis.
Gyvenimas nesąmoningai kartojasi – jis sukasi ratu, pasikartojimų nesustabdysite, nebent taptumėte sąmoningi... Štai kodėl budistai tai vadina gyvenimo ir mirties ratu – laiko ratu. Jis nuolatos sukasi: gimimas, po to mirtis, po mirties ateina vėl gimimas; meilę lydi neapykanta; sėkmę lydi nesėkmė; po nesėkmės ateina sėkmė. Tik reikia tai pastebėti!
Jei stebėsite keletą dienų, pamatysite, kad viskas periodiškai kartojasi. Vieną gražų rytą jus apima laimės ir džiaugsmo jausmas, o kitą dieną jaučiatės visai prastai, net apninka mintys apie savižudybę. O juk tik anądien buvote kupinas energijos, jautėte dėkingumą dievui, o šiandien nematote prasmės gyventi... Ir taip diena iš dienos, tik jūs paprasčiausiai nepastebite periodiškai besikartojančio modelio.
Tik atpažinę šį modelį galėsite iš jo ištrūkti.

Parengta pagal Osho Dzen taro.